HTML

Asztrológia

Klasszikus asztrológia meg mindenféle, amiről nekem az asztrológia jut az eszembe. =)

Friss topikok

Leiter Jakab, az asztrológus

2008.06.25. 19:32 kergezerge

Ifjabbak kedvéért: Ágai Adolf óta lejterjakabnak hívják azokat a ferdítéseket, amelyeknek nem (csak) a fordító gyér nyelvtudása volt az oka. A múlt század elején a magyar sajtó is beszámolt Felix Nadar francia léghajós útjainak egyikéről. A cikk szerint a léghajó utasai ezt kiáltották: „Fel, fel: oly magasra akarunk szállani, mint Leiter Jakab." Lábjegyzet gyanánt pedig a jeles humorista és lapszerkesztő azt állította, hogy Leiter Jakab híres léghajós volt. Értesüléseit egy német lapból vette, ott találta a mondatot, melyben a „Jakobs Leiter" kifejezés szerepel, ami pedig nem személynév (Leiter Jakab), hanem a bibliai Jákob lajtorjája.

Örök kedvencem a horoszkop.info-ról való:
Az asztrológia eredetileg négy részre volt felosztva:
Asztrometeorológia /természetes vagy fizikai/: az égitest hatása a dagályra és apályra, időjárásra, légkörre és évszakokra.
Mundán: /vagyis világi vagy törvényhozó-jogalkotó/: a népek asztrológiája éppúgy, mint ezek asztrológiája a politikai és gazdasági ciklusokról.
Születési vagy genetikai: asztrológia, amely az emberrel foglalkozik, mint egyeddel és tanulmányozza a születési horoszkópját.
Horáris: vagy időbeni asztrológia: meghatározott eseménnyel foglalkozik /amiről kérdeznek/, és a hangsúlyt az időre és helyre teszi fel az asztrológusnak, mint kérdést.
Mi elsősorban a születési asztrológiával fogunk foglalkozni.
Nyugaton két fajta asztrológiát használnak. Az egyik az ugynevezett trópusi, a másik az ugynevezett sziderikus asztrológia.
A Trópusi asztrológia azon alapszik, ahogyan a csillagzatok elfoglalják helyüket a 30 fokos égi úton.
A Sziderikus, vagyis csillagászati asztrológia azon a tényen alapszik, ahogy a konstellációknak aktuális helyzetük van, amelyet a horoszkóp felrajzolásánál használunk.
Hogy megértsük a kettő közötti különbséget, mindenek előtt meg kell értenünk a különbséget a jelek, a csillagzat és a konstelláció között.

Ne vegyük most sorra az összes sebet, amiből ez vérzik, elég a kövérje.
Lebukott a drága, angolból fordított. Az angolban pedig használják még a 'genethliacal astrology' kifejezést, aminek persze köze sincs a genetikához, egyszerűen születési asztrológiát jelent, mint a 'natal astrology', csak az a latinból való, ez meg az ócsángóból.
A kérdőasztrológiát gyakorolva, épp elég bajom van azzal, ha a kérdést
nem világosan és lényegretörően teszik föl, nehogy már még a hangsúlyt, mint kérdést tegye föl nekem valaki...
Kár, hogy nem folytatódik a szöveg, mert most már komolyan kíváncsi vagyok, mi a különbség a csillagzat és a jelek között. Mert ha a tropikus asztrológiában szerepelnek csillagzatok, a sziderikusban meg konstellációk, noha a konstellációról hittem eddig, hogy az a csillagkép paleopalócul, akkor a jelek a drakonikus állatövben jutnak szerephez, vagy mi a manó? Segítetek? Meg az is durva tud lenni, amikor egy harmincfokos útszakaszon több "csillagzat" követeli a jogait, a tízenkét őslakos meg csak sápítozik, hogy Kígyótartót melengetett a keblén.

Egy igazi asztrológiatörténeti gyöngyszem Kristina Waardahl Klasszikérdőjéből:
Fontos megemlíteni az i. sz. 973-ban született Al Biruni nevét, aki Al Kindi követője volt. 1029-ben, a Gáza övezetben írta meg fő művét Kézikönyv az Asztrológia Művészetének Elemeihez címen.
Persze al-Bírúni nem a Gázai övezetben, hanem Ghaznában írta meg művét, az kicsit arrébb van, a mai Afganisztán területén.
Ez az al-Bírúni amúgy igen alapos ember volt, de azért lehet, hogy néha angol fordítója erre még rá is segített kicsit:

"... szeme sötét vagy szürke vagy sötétszürke, ..."
Ühüm, az az okos, akinek a szeme kosos.=)

Ibn Ezra meg ilyet szól:
"... ha okcidentális, a szülött haja nem lesz göndör, ellenkezőleg, mivel valójában kopasz lesz."

Végül egy kortárs asztromajsztro intelme:
"Ezekről már csak azért is célszerű tudni, hogy ne tápláljunk hiú reményeket az időválasztás mindenhatóságával szemben."
Hát igen, be is írta az iwiwen, hogy latin anyanyelvű, úgysem tudta volna letagadni. Ha le tudta volna, csak zulut ír.

20 komment

Címkék: lejterjakab

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusasztrologia.blog.hu/api/trackback/id/tr21539329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gottfrid 2008.06.26. 13:09:34

Pontosan, szépen... nem Gáza-övezet?

A "Trópusi" asztrológiánál engem inkább érdekel a sarki, az pedig nem csalás, nem elírás, hogy a Vaskor asztrológiája olyan rendszer, ami összeomlik a Sarkkörön túl, ahonnan az emberiség ered. Ezzel kapcsolatosan olvasnék véleményt.

Sámánbácsi 2008.06.27. 14:20:59

Te Zerge!
Mindamellett, hogy tanulok Tőled, jelzem, hogy megpusztulok a röhögéstől a szóhasználatodon! :DDD

Osthanes · http://astroblogia.blog.hu 2008.06.27. 23:19:32

Szép, szép, magam sem mondhattam volna szebben. :) Remélem, Zergenye, kicsit gyakrabban fogod frissíteni a blogodat, mert akkor nem kellene a mókra meg a kérődzésemre járni nevetni a kávészünetre.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.07.07. 22:02:53

Elnézést, Gottfrid, biztosra vettem, hogy egy ismerősöm ír ezen a néven, gondoltam, majd válaszolok élőszóban - hát ez nem jött be, bocs még egyszer, holnap írok.

Sámánbácsi, ez az iromány nem jöhetett volna létre, ha nem pusztulnék meg én is a röhögéstől sokak szóhasználatán. ;-D

Ostvánka, ha te azért járnál ide, amiért oda, eredj vissza lompos farkat csóválni Misifalvára. ;p

Egyébként föltűnt valakinek is, hogy a horoszkópinfót dicséret illeti egyvalamiért?

Osthanes · http://astroblogia.blog.hu 2008.07.08. 19:06:53

Horáris? Sziderikus?

*Nix 2008.07.08. 20:37:31

Igen, dícséret illeti, mégpedig azért mert már egy ideje nem frissítik. Így nyilvánvalóan nem kerül rá több ostobaság.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.07.18. 14:23:03

Hmmm, az asztrológusok nagy része amatőr, nem? Az újságokban lévő horoszkóp-készítők közül egy sem tűnik lángésznek.

altair 2008.07.20. 18:55:14

Ez így van, az ujsághoroszkóp, igen távol áll az értelemtől.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.07.21. 18:21:15

Magister, nem is az a kérdés, amatőrök vagy sem, hanem hogy asztrológusok-e vagy sem.
Izé... megélhetésiek, tehát amatőrnek nem nevezném őket. Nem az a gond velük, hogy lebutítják vagy fölhígítják az asztrológiát, vagy épp erkölcsileg kifogásolható a gyakorlatuk, hanem hogy alapból köze nincs az asztrológiához annak, amit ők művelnek. Egyszerűen nem az, és kész, és attól, hogy sértetten óbégatnak és kirekesztőnek meg vaskalaposnak neveznek bennünket, még nem lesz az. :-)

Egyébként ezek a horoszkópkészítők (gondolom nem a napjegy-rovatokra gondolsz, hanem a látszólag komolyabb megmondókra) négy- meg hatéves tanfolyamokat végeznek el, gyakran egyszerre vagy egymás után többet is, és sokszor halálkomolyan azt hiszik, hogy igazi főiskolai diplomát szereztek. Kalo-tanítványtól olvastam, hogy "akkreditáció még nincs, úgyhogy egyenlőre(sicc...) diploma sincs", de azért hiszi, hogy asztrológia szakra jár épp a Tan Kapuja Buddhista Fúiskolán.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.07.21. 18:36:38

*Nix, igaz, de a buksisimiért minimum a már ottlévő trágyát is el kellene takarítaniuk. ;-D
Osthi, a sziderikust, nem szokták elszúrni, vagycsak szcsémre még nem találkoztam vele, a horáris nyert.
Volt egyébként '99-ben egy asztrokonferencia, na jó, inkább csillagfejtő, de csúszott bele némi igazi asztró is, tartott ugyanis Deb Houlding egy alőadást a kérdőasztrológiáról, a tolmácsnak pedig halvány lila segédfogalma sem volt az egészről, a chart-ot is táblázatnak fordította képlet helyett, de teljes hozztánemértésének köszönhetően legalább a horary-t horárisnak mondta, ezzel pedig valszeg ketten vannak a hor.infóval az egész magyar asztrotörténetben. A háború előtt horárasztrológiáról, horárhoroszkópról beszéltek (német import, hehe), még Janák szájából is hallottam így, csak aztán jött Kristina Waardahl, aki angolul tanulta a kérdőasztrolóiát, és bár tudta, hogy az magyarul kérdőasztrológia, jól meghagyta horarynak, gondolom az eladhatóság kedvéért. És az istennek nem lehet leszoktani róla a tanítványait. :(

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.07.21. 18:38:16

Közben előhalásztam neked valami szépet, Magister:
hardenberg.jalb.de/display_dokument.php?elementId=5257
Ezt érdemes összehasonlítani a Nők Lapja "asztrológiai" bölcsességeivel. =)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.07.21. 21:52:37

Hehe, hát ezt nem ma fogom elolvasni... :) És neked, zerge, milyen képesítésed van asztrológiából? Mert írtad, hogy a legtöbb újságasztrológus csak tanfolyamot végzett. Miért, lehet egyetemet is?

aelia sabina 2008.07.25. 09:20:44

Kergezerge, én is igen jót mulattam az írásaidon (paleopalóc, muhaha...), továbbá átfutottam az oldalt, amit ajánlottál, hááát, télleg durva, nem is mosok fogat többet! :) (Most komolyan, tényleg megfontolandó, igazad van, akkor is, ha hárommal osztjuk...)
Egyébként imádom a Lejterjakabokat, meg közben dühöngök is, hogy igen jó nevű kiadók hogyan engedhetik meg maguknak, hogy nagyon durva fordítási hibákkal adjanak ki amúgy igen kiváló műveket.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.09.09. 15:11:09

Magister, bocs a reakcióidőmért! Semmilyen, de mondom, nem az a kérdés, tanfolyam vagy egyetem, amit elvégeznek, hanem hogy asztrológia-e, ami tanulnak.
Magyarországon nincs is valódi egyetemen valódi asztrológia szak (Külföldiában sem régóta), bár hol Kalo Jenő hiteti el a diákjaival, hogy ők a Tan Kapuja asztrológia szakos hallgatói, hol a Körösi Csoma Magyar Egyetem nevű cég, korábban pedig Janák Lajos nevezte a Baktay Műveket főiskolának. Mostanára került is szép mentegetőzés a honlapjukra, hogy nem, nem jár diákigazolvány és nem államilag elismert. :-D És ha tényleg komolyan akarnának valahol létrehozni egyet, esélyes,hogy keresztbe tennének, csak mert csak, mert milyemmáaz. De, mondom,nem lenne ezzel baj, ha asztró néven asztrót tanítanának ezekena helyeken.

"Hehe, hát ezt nem ma fogom elolvasni... :)"
:-) Egy ezós fórumon kiderült az egyik asztrós érdeklődésű olvtársról, hogy latintanár, kínálgattam neki, de nemhogy nem vetette rá magát, kijelentette, hogy marad Baktaynál. Wrrrrrrr.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.09.09. 15:35:43

Aelia Sabina, tegnap találtam egy egész Leitr-blogot:
leiterjakab.blog.hu/
oda fogok járni nyeríteni.:) Meg persze az indexre, a jákob szeksztánsa-topikba továbbra is.

"továbbá átfutottam az oldalt, amit ajánlottál, hááát, télleg durva, nem is mosok fogat többet! :)"
Találtam egy másik indiai fogkrémet is, a neve nem jut eszembe, de az meg azért jó, mert van egy ním nevú indiai fa, amit fogkefefának is becéznek, és hát értem én, mókás lenne nímfának fordítani, de mi lenne, ha megoldanák a dolgot egy aranyos kis kötőjellel, és akkor nem figyuzna ott egy 'Neem tree' a magyar összetevők közt? :D

Sámánbácsi 2008.09.09. 18:54:50

Zerge drága!

Ha egyszerűen sóoldattal mosol fogat vagy minden reggel tolsz egy kanál oldatot, akkor nem lesz bajod a fluorral és pont úgy kerül a szervezetedbe, ahogy az neki kell. ;)))
Mondjuk semmi mással sem. :))

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.09.09. 19:22:28

He? Sós vízzel? Ezt fejtsd már ki úgy, hogy én is megértsem, mit tud az a só. :) Nem egyszerűbb eleve fluormentest használni? És aki nem szereti a sót? (pereccel vagy szalonnásan legfeljebb...)

Zoroastro 2008.10.28. 18:37:34

Kedves Zerge!

Bírom a humorod, és tényleg igazad van, sok olyan tag foglalkozik asztrológiával, akinek lövése sincsen hozzá - a fordítóknak pedig kiváltképp. Ha esetleg tudnék bármif.éle asztrológiai fordításban segíteni (pl. Wikipédiára készülő cikkekhez: angolból, németből), dobj egy mailt bátran. Címem az indexes nickem alatt

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.12.22. 19:02:29

Zoroastro, írni fogok, köszönöm!

Szerintem viszont Wikipédia-cikkeket nemfordítani, hane írni kellene. Ezt persze csak az angol cikkek alapján mondom.
süti beállítások módosítása